Telefoonnummer

06-28237225

E-mail

info@paulinedullaert.nl

Amsterdam ma, di, wo, vrij

Onychomycose of schimmel/kalknagel

Dit is een schimmelinfectie aan de nagel. Bij 75% van deze infectie hebben we te maken met de dermatofyt Trichophyton rubrum. Deze kunnen, indien nodig, gediagnostiseerd worden door middel van een test, de Funghicheck.

In de meeste gevallen zijn zowel de nagel als het nagelbed geïnfecteerd. Het ziet eruit als een geel/bruine verkleuring van het nagelbed samen met een eventuele verdikking van de nagel en vaak brokkelige nagel.

Nagelschimmel gedijt het beste in warme vochtige gebieden zoals in sportschoenen. Daarom zijn meestal de teennagels aangetast en zelden de nagels van de vingers.

Schimmelsporen kunnen worden overgedragen tussen mensen onderling of van dieren op mensen. Deze sporen zijn zeer resistent. Ze kunnen lang overleven op handdoeken, badmatten, houten latten en andere vloeren, en nog steeds besmettelijk blijven voor de mens.

In de regel loopt men de infectie op in openbare baden, sauna's, fitness studio's of douches en vooral in sportkleedkamers.

Belangrijke factoren van het ontstaan van nagelschimmel zijn:

- vochtigheid in schoenen als gevolg van toegenomen transpiratie (vooral in sportschoenen).
- bloedsomloop problemen bijvoorbeeld bij diabetici.
- fysieke druk op de nagel die wordt veroorzaakt door dichte schoenen die de defensieve kracht vermindert    van huid en nagel.
- een kapotte nagel.
- aangetaste natuurlijk bescherming van de huid door bijvoorbeeld desinfectie zeep.
- verlaagde weerstand.

Andere nagelaandoeningen die op een schimmelnagel kunnen lijken:

- bacteriële infectie, voornamelijk pseudomonas aeruginosa – nagel wordt vaak zwart of groen.
- psoriasis nagels, eczema of dermatitis.
- lichen planus – groeven, distale splijting of ruwe nagel.
- virale wratten – wratachtige nagel.
- onycholysis – loslating van het nagelbed. Kan door veel water of belasting komen.
- onychogryphosis – verdikking van de nagel en schilfers onder de nagel. Komt veel voor bij ouderen.

Waarschijnlijk heeft u, net als vele anderen, verschillende middelen zoals medicijnen/kuurtjes of andere creme’s geprobeerd………zonder enig succes.

Medicijnen via uw huisarts voorgeschreven is ook een langdurige gebeurtenis. Meestal zijn er meerdere kuren nodig ( 1 kuur is 3 maanden) met als nadeel dat er veel bijwerkingen kunnen optreden, zoals moeheid, smaakverlies, hartkloppingen, darm- en leverproblemen enzovoorts.
De bekende stiften, oliën en creme’s via reclame en bij drogisterijen verkrijgbaar, tonen geen verbeteringen. Deze produkten werken oppervlakkig en hebben geen antimycoticum. De nagel groeit vanuit de nagelriem en het nagelbed is vaak geïnfecteerd en daar kunnen deze middelen niet komen.