Telefoonnummer

06-28237225

E-mail

info@paulinedullaert.nl

Amsterdam ma, di, wo, vrij

Diabetes en voeten

Diabetes mellitus of suikerziekte is één van de ziektebeelden die de laatste jaren erg hard groeit in deze welvarende maatschappij. Deze ziekte kan ernstige complicaties aan de voeten veroorzaken. Door vakkundige voetscreening en verzorging kunnen problemen in een vroeg stadium herkent en/of zelfs voorkomen worden. Voetcomplicaties behoren tot de meest ernstige en kostbare complicaties van diabetes. Tot 15 procent van de diabetici lopen een grote kans om in een bepaalde fase van hun leven een voet-ulcus (wond) te ontwikkelen en kunnen er nagelafwijkingen of verkleuringen ontstaan. De belangrijkste oorzaken van diabetische voet-ulcera zijn:

- de bloedsomloop in benen en voeten vermindert (ischaemie)
- het gevoel in de voeten vermindert of valt uit. (neuropathie)
- wondjes genezen slecht. (infectie)

Ischaemie (slechte bloedsomloop)
Dit is een zeer ernstige aandoening en de belangrijkste reden voor amputaties. Het wordt veroorzaakt door een slechte bloedsomloop, die kan worden veroorzaakt door arteriosclerose of occlusie van weefsel. Een slechte bloedsomloop leidt tot een verminderde bloedtoevoer (de voet wordt koud en blauw) en dit veroorzaakt weefselsterfte en een eventuele ontwikkeling van een ulcus.

Neuropathie (beschadigde zenuw)
De meest voorkomende diabetische voetcomplicatie is neuropathie en wordt veroorzaakt door beschadigde zenuwen in de onderste ledematen. De aandoening is blijvend en kan leiden tot pijnlijke voeten en zelfs tot het verlies van het gevoel. Dit verlies van gevoel verhoogt het risico op letsel.

Infectie
Diabetes kan het vermogen van het lichaam om infectie te bestrijden aantasten. Niet alleen de voeten zijn meer vatbaar voor infectie, maar een infectie wordt ook veel moeilijker te bestrijden. Het is dus van cruciaal belang dat de patiënt geregeld wordt onderzocht en behandeld om infecties te voorkomen.

Simms Classificatie en Zorgprofiel:
Dit is een screening van voeten bij diabetici. De screening wordt jaarlijks bepaald door een huisarts of podotherapeut. Bij de screening wordt de zogenaamde “simms-classificatie” aangehouden. De simms-classificatie is een risico-inventarisatie die in kaart brengt welke risico’s de diabitici loopt op het mogelijk ontstaan van wondjes.
Simms 0 - géén gevoelsverlies en géén verstoorde doorbloeding - Zorgprofiel 1
Simms 1 - gevoelsverlies of verstoorde doorbloeding zonder aanwezige drukplekken - Zorgprofiel 2
Simms 2 - gevoelsverlies of verstoorde doorbloeding en aanwezigheid van drukplekken - Zorgprofiel 3
Simms 3 - een wond of amputatie - Zorgprofiel 4

Diabetes voetbehandeling

Afhankelijk van zorgverzekering en zorgprofiel wordt de voetbehandeling vergoed

Vergoedingen

Vergoedingen van diabetische voetverzorging door de medisch pedicure is onderdeel van de basisverzekering wanneer er sprake is van een verhoogd risico (Simms 1) of een hoog tot zeer hoog risico (Simms 2 en 3) op het ontstaan van wonden. Vraag dit ten alle tijden na bij uw zorgverzekeraar om vervelende verrassingen te voorkomen.